Auteurs

Andy Leibbrand

Andy schreef het schitterende boek Het lied van de Maanzusters.

Het boek gaat over Rutger die gevraagd wordt het levensverhaal van mevrouw Constance Lavinia Shelley te schrijven. Maar als hij leert dat mevrouw Shelley meer dan 200 jaar oud is en een van de laatst overgebleven leden van de Orde van de Maanzusters, weet hij niet dat dit nog maar het begin is van een bijna onwerkelijke reis.

Rutger en de kleindochter van mevrouw Shelley, Anne Verona, worden achterna gezeten door een extremistische occulte organisatie die koste wat het kost de scheppingshymne wil bemachtigen.

Gevolgd door technisch vernuftige spionagemiddelen en een spoor van dodelijke slachtoffers achterlatend, leidt het lied Rutger en Anna Verona via Corfu, Istanbul en Armenië naar de heilige berg Ararat. Daar wordt in een ijzingwekkende finale hun lot en dat van de wereld bepaald.

Wie zit er achter dit prachtige verhaal? We vroegen het Andy zelf.

Interview met Andy Leibbrand

Wat doe je in het dagelijks leven?

Ik werk bij ProRail als vakspecialist voor werkzaamheden aan het spoor, veel logistieke planning en veel overleggen met stakeholders. Daarnaast ben ik parttime muzikant als gitarist bij de rockbands "BACK!"en "Planet Nine."

Wat lees je zelf voor boeken?

Van alles en nog wat, mijn voorkeur voor ontspannend lezen ligt bij science fiction en fantasy. Jack Vance en Tanith Lee zijn mijn favoriete schrijvers uit deze genres. Ik lees ook graag gecompliceerde thrillers, filosofische vraagstukken en heel veel over geschiedenis.

Wat vind je de mooiste zin in jouw boek?

Ik denk deze: ´ Igraine rende voorop. Ze had de gespierde flanken van een jonge hinde en bewoog zich soepel en razendsnel over het oneffen terrein. Rotsblokken en bomen schoten links en rechts aan haar voorbij, slechts verlicht door de eerste maan. Bijna struikelde ze over een boomstronk, maar ze herstelde haar evenwicht binnen een oogwenk en rende onvermoeid verder. '

De adrenaline spat er vanaf, je gaat meteen rechtop in je stoel zitten. Het is de opening van een hoofdstuk van een flashback naar het Brittannië in de 4e eeuw naar Christus. Ik kreeg er veel complimenten voor door mijn mede cursisten op de proza cursus van de universiteit van Leiden.

Als je advies mocht geven aan jouw 30 jaar jongere zelf. Wat zou dat dan zijn?

Wat ik tegen iedereen zou willen zeggen: Zorg goed voor jezelf, blijf trouw aan jezelf, je idealen en aan degenen die je lief hebt. Klinkt wat klef en theatraal misschien, maar is echt zo.

Ben je alweer een nieuw boek aan het schrijven? Zo ja, waar gaat dat dan over?

Jazeker! Ik ben aan een meerdelig episch avontuur begonnen waarin de huidige beschaving ten onder is gegaan door smeltende poolkappen, reusachtige tsunami's en verwoestende oorlogen. Half Nederland is onder water verdwenen door de stijgende zeespiegel. Een klein gezelschap van dappere Katwijkers probeert te overleven in deze apocalyptische wereld.

Wat moeten we echt van jou weten?

Tja... Dat het mij met dit boek ook te doen is om mensen een klein beetje aan het denken te zetten over religie. Niet alleen maar achterom kijken naar die oude stoffige boeken met hun statische dogma's, maar de geest eens open te stellen voor nieuwe inzichten.

Hoe ontstond het idee voor 'Het lied van de Maanzusters'?

Als muzikant zijnde ben ik al heel lang gefascineerd door de veronderstelling dat je bij de opbouw van alle materie en het ontstaan van het universum moet denken aan frequenties, vibraties en trillingen, geordend in wiskundige patronen zoals de Fibonacci reeksen. Dat klinkt dus letterlijk als muziek. Zo ben ik op het idee van een scheppingshymne gekomen (of is dit mij door een hogere macht ingefluisterd 😊 ) waar uit het universum is ontstaan. Een andere "trigger" was een oude kaart van Armenië waar de Bijbelse hof van Eden op vermeld staat. En toen kwam de inspiratie los om die elementen samen te voegen in een spannend verhaal.

Welke quote past bij jou en waarom?

What goes around, comes around ... het is een natuurwet die altijd op gaat.

Welk personage uit 'Het lied van de Maanzusters' ligt je nauw aan het hart?

Ik denk Valkery. In het begin van het verhaal is ze  stug en hardvochtig, maar langzaam komt naar voren waarom dat zo is en komt ook haar ware aard naar boven. Beschermend, trouw, ongelooflijk dapper en met een heel groot hart. Bovendien houd ik wel van sterke atletische vrouwen 😊

Als je een avondje zou gaan stappen met Rutger, de hoofdpersoon uit je verhaal, waar zouden jullie terecht komen?

We houden allebei van het strand, dus het begint met een malse steak in een relaxte strandtent. En omdat Rutger in Den Haag woont gaan we daarna richting de binnenstad waar talloze leuke bruine kroegen zijn waar vaak bandjes spelen. Helemaal goed.